Cum alegi un ERP in Romania? - CRESCENDO - ERP, MFG/PRO, QAD
18133
post-template-default,single,single-post,postid-18133,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Cum alegi un ERP in Romania?

Cum alegi un ERP in Romania?

Desi un ERP consacrat prin definitie are ca fundament cel putin o metoda sau tehnica de management (cum ar fi MRP cu JIT, urmarirea pe comanda, Proiecte sau Buget s.a.m.d) in Romania nu veti scapa de contabilitate – contabilitatea fiind principala metoda de conducere.

Contabilitatea din Romania este 100% similara cu contabilitatea aplicabila in Franta cu diferenta ca fracenzii mai au 100 de analitice pe la cheltuieli pe care noi nu le avem. Contabilitatea franceza este total diferita de contabilitatea anglo-saxona (GAAP).

Contabilitatea franceza pune pe primul loc statul si pe locul doi firma/managerul si actionarii pe cand contabilitatea anglo-saxona (GAAP) are in centru firma+actionarii si necesitatile lor si apoi statul si fiscalitatea.

Principalul instrument/tehnica de management in firmele din Romania este tehnica/metoda urmaririi contului contabil prin solduri si componenta de rulaje spre deosebire de contabilitatea anglo-saxona unde este urmarit soldul la data.

Balanta contabila GAAP (anglo-saxona) este o balanta de solduri cu 2 coloane (sold initial – sold final) pe cind balanta franco-romana este o balanta care are cel putin 8 coloane unde foarte importante sunt coloanele de rulaj luna DEBIT/CREDIT si Total/SUME (rulaj cumulat). In contabilitatea anglo-saxona GAAP nu exista notiunea de DEBIT=CREDIT conturile functionand independent in nota contabila mixta N_DEBIT = X_Credit neputand sa se faca imperecherea acestora. Neavand imperechere la nota contabila atunci nici Registrul Jurnal General (ala care trebuia “snuruit” acum cativa ani la Circa Financiara) nu poate fi scos deoarece 401 nu stie cu cine a lucrat iar 4111 nu gaseste informatiile cind cauta in conturile 707,704,701 etc…

Contabilitatea franco-romana este o contabilitate a statului si nu a managerului acesta fiiind obligat sa tina pentru stat contabilitatea financiar-fiscala cu sute de conturi de cheltuieli si venituri (cartea verde) si apoi sa transpuna prin postcalcul aceste venituri si cheltuieli catre conturile de clasa 9, contabilitatea de gestiune, pentru a vedea conturile de calculatie si purtatorii de cost.

Alte cateva elemente ce diferentiaza contabilitatea franco-romana de cea anglo-saxona:

Pretul de stoc in Romania este 100% FIFO cu identificare specifica pe lot/pret cu formarea pretului complet de aprovizionare (nu va ganditi la FIFO din automatica). Economia instabila + inflatia + cursul de schimb + importurile masive au fortat existenta acestei metode.

Pretul de stoc in SUA este 100% standard (acela pe care il folosim noi doar la peroduse finite) cu actualizari periodice (lunare /anuale) datorita economiei stabile cu fluctuatii mici. Diferente de pret ajung direct in rezultatul exercitiului (echivalent 121) prin cheltuiala/venit fiindca la ei este permis acest lucru (in contabilitatea noastra nu este permis) diferentele de pret in Romania ajung intotdeauna in soldul stocului de clasa 3: 378, 348 etc… si apoi se descarca doar cand produsul a fost consumat in productie sau vandut.

Instumentul managerial in contabilitatea anglo-saxona este BUGETUL si PROIECTUL spre deosebire de Romania unde principalul instument de conducere este CONTUL CONTABIL si apoi celelalte instrumente.

Vezi ce ar trebui sa stii inainte de a cumpara un ERP in Romania, mai ales daca gestionati stocuri diverse si in cantitati mari si aveti Productie.

Bogdan Ionescu, Consultant, SW Solution/Solutions Deployment

Tag-uri:
, ,
2 Comentarii
  • Software ERP
    Postat la 08:18h, 30 octombrie Răspunde

    Exista foarte multe solutii erp in Romania, ideal pentru firmele care vor/ar trebui sa il implementeze este alegerea momentului oportun si instruirea angajatilor astfel incat acest soft sa eficientizeze intr-adevar procesele si sa isi amortizeze investitia.

  • Silvia I.
    Postat la 09:49h, 30 octombrie Răspunde

    de aceea toti jucatorii de pe piata de ERP trebuie sa depuna eforturi continue pentru educarea pietei, explicarea corecta a diferentiatorilor si avantajelor specifice verticalei industriale catre care se adreseaza ERP-ul pe care il au in portofoliu, fara a forta extinderea pe zone pe care nu le acopera decat partial

Posteaza un comentariu