Software Asset Management (SAM) - CRESCENDO
17695
post-template-default,single,single-post,postid-17695,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Software Asset Management (SAM): de ce SAM si de ce SA NU asociem SAM cu BSA

Software Asset Management (SAM): de ce SAM si de ce SA NU asociem SAM cu BSA

Nu de putine ori am auzit asocierea dintre Microsoft SAM (Software Asset Management) si controalele efectuate de BSA Romania in ultimul an, asociere care a determinat o rezistentaa companiilor in adoptarea  unui astfel de plan.  Asocierea poate fi corecta dar numai in anumite situatii, despre care vom discuta insa mai pe larg in randurile ce urmeaza.

Mai intai de toate, Microsoft Software Asset Management (SAM) inglobeaza un set de procese si proceduri in vederea administrarii si optimizarii resurselor software existente intr-o organizatie. Adica sprijina companiile in situatii precum: supra / sublicentiere, lipsa unei imagini de ansamblu asupra activelor software din organizatie cu implicatii majore asupra costurilor si eficientei, inclusiv Legalitate,  lipsa standardizarii si a unor procese IT clar definite.

Nu putine au fost cazurile in care companii care dispuneau de versiuni complete ale anumitor software-uri,  utilizau in mod real doar 30% din functionalitati, sau manageri IT – recent numiti in functie – nu dispuneau de o imagine clara asupa software-ului din companie, precum si asupra nevoilor reale ale organizatiei. In astfel de situatii si nu numai, in urma implementarii SAM s-a obtinut o  reducere a costurilor aferente licentierii – chiar pana la 34,5%, in conditiile optimizarii activitatii desfasurate.

Implementarea unui plan SAM se face in patru pasi, care includ:

  • inventarierea resurselor disponibile,
  • organizarea lor in vederea unei bune gestiuni;
  • implementarea politicilor si procedurilor adecvate la nivelul intregii organizatii (de ex: achizitii);
  • si, nu in ultimul rand, mentinerea planului SAM.

Rezultatul, atata timp cat compania mentine si respecta planul SAM, se concretizeaza sub forma unei imagini foarte clare la nivelul intregii organizatii, in conditiile predictibilitatii costurilor si al optimizarii resurselor. Iar avantajele nu se opresc aici…

Intorcandu-ne la asocierea dintre SAM si BSA,  datorita beneficiilor aduse, SAM s-a dovedit a fi metoda cea mai buna, recomandata de best practice-urile din piata, pentru a EVITA RISCURILE PIRATERIEI SOFTWARE, cu precadere cea INVOLUNTARA. 

In Romania, aceste riscuri au crescut, mai ales odata cu semnarea protocolului pentru prevenirea si combaterea pirateriei software, dintre Inspectoratul General al Politiei Romane si Business Software Alliance, din data de 15 septembrie 2011, protocol ce a lua in vizor peste 13.000 de companii mici, mijlocii si mari, suspectate de utilizarea ilegala / incorecta a aplicatiilor software.

Practic, conform legislatiei in vigoare, in caz de utilizare a programelor pentru calculator fara detinerea licentelor necesare, amenzile sunt mari, plecand de la amenda penala pentru persoanele juridice – de la 5.000 RON la 600.000 RON – pana la pedepsele complementare care pot include: dizolvarea persoanei juridicesuspendarea activitatii partial sau integral pe o perioada de la 3 luni la 1 an, inchiderea unor puncte de lucru pe o perioada de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de la 1 la 3 ani, afisarea sau difuzarea hotararii de condamnare.

Fata de alte tari din UE, in Romania, serviciile de implementare SAM sunt INCA gratuite si puse la dispozitie de partenerii Microsoft acreditati SAM. Pe langa inventarierea propriu-zisa (care creeaza temeri nejustificate in randul organizatiilor), partenerul are rolul de a oferi consultanta de specialitate, care aduce valoare reala in cadrul unui plan SAM.

Concluzionand:

  • Implementarea SAM este recomandata in orice companie, indiferent de dimensiune sau domeniu de activitate;
  • SAM este si metoda recomandata de bunele practice-uri din piata pentru a EVITA RISCURILE PIRATERIEI SOFTWARE, cu precadere cea INVOLUNTARA;
  • SAM aduce beneficii mai ales pe termen lung, prin implementarea si mentinerea lui la nivelul intregii organizatii;
  • In Romania, serviciile de implementare SAM sunt inca gratuite si puse la dispozitie de partenerii Microsoft acreditati SAM.

Info suplimentare

Daniela Scarlat este Sales Manager, Business Productivity Solutions din cadrul Crescendo si are experienta vasta, inclusiv in programele de licentiere Microsoft.

Echipa CRESCENDO este partener Microsoft Gold SAM, adica este abilitata Microsoft Romania pentru a oferi servicii de consultanta la standardele de calitate impuse, privind modul de gestionare si optimizare a licentelor si activelor software pentru organizatii de toate dimensiunile, de la firme mici la organizatii de mari dimensiuni.

Daca doriti sa va asigurati ca obtineti maximum de beneficii in urma adoptarii unui program de licentiere Microsoft sau doriti  sa clarificati alte  aspecte (inclusiv de natura legala) va rugam sa ne scrieti la adresa : licentiere@crescendo.ro.

Fara Comentarii

Posteaza un comentariu