Desktop Virtualization: un pariu pentru viitor sau eterna speranta? - Crescendo
17735
post-template-default,single,single-post,postid-17735,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Desktop Virtualization: un pariu pentru viitor sau eterna speranta?

Desktop Virtualization: un pariu pentru viitor sau eterna speranta?

Despre virtualizarea desktopurilor se vorbeste de mai multi ani, intr-o forma sau alta, ca despre un model care are potentialul de a remodela IT-ul intr-o mare parte dintre companii. Au trecut cativa ani si, privind la rece, „desktop virtualization” (VDI) nu a avut impactul acela revolutionar ce se prevedea, nici macar in cele mai dezvoltate piete. insa schimbarile de paradigma care se prefigureaza si modul de consumare al tehnologiei constituie o noua rampa de lansare pentru VDI. Proliferarea dispozitivelor mobile (smarthphone-uri, tablete), trendul BYOD (Bring Your Own Device) si nevoia de administrare centralizata si facila a IT-ului sunt cativa dintre vectorii care stau la baza cresterilor pe zona VDI.

In Romania, adoptarea VDI este la inceput (ca multe alte lucruri in aceasta tara!), spun vendorii. Informatiile si detaliile asupra proiectelor derulate pe aceasta zona sunt foarte sumare, iar in piata exista numeroase idei gresite asupra ce este si ce beneficii aduce aceasta tehnologie. De aceea, revista eFinance si-a propus sa dedice un amplu material de analiza pe tema „desktop virtualization”. Acesta va cuprinde concluzii si opinii extrase din discutii cu actorii acestui segment: furnizori de tehnologie (VMware, Citrix, Microsoft, Red Hat), vendori si partnereri ai acestora. De asemenea, va vom oferi si un „insight” din partea unui specialist britanic din cadrul VMware, Chief Market Technologist, End User Computing.

Teme pe care le vom aborda:

  • Interesul pietei autohtone pentru aceste tehnologii si gradul de adoptie al VDI in Romania
  • BYOD, vectorul din spatele VDI?
  • Obiectivele unui proiect VDI
  • Beneficiile trecerii la VDI
  • Obstacole in calea adoptiei
  • Etape intr-un proiect VDI
  • Companiile tinta
  • Clienti existenti in Romania si studii de caz
  • Tehnologiile la zi pe acest segment

Respondent: Marius Tulea, GM Crescendo

Ce solutii VDI aveti in portofoliu? Cate implementari ale solutiilor (VDI) ati derulat?

CRESCENDO: Din pozitia noastra de integrator IT&C si functie de cerintele specifice ale clientilor nostri, venim in primul rand cu consultanta de business din care va rezulta (pe baza de business-case) daca implementarea VDI se justifica si abia apoi solutia care se mapeaza cel mai bine infrastructurii detinute de client. In mod traditional, suntem certificati pentru a oferi consultanta, implementare si support pentru solutiile bazate pe tehnologiile Vmware, Microsoft si Citrix. Bineinteles, datorita competentelor noastre transferabile de la o tehnologie la alta avem capabilitatea de a implementa cu success si orice alta solutie VDI ceruta de client.

Din punct de vedere al implementarilor, avem doua implementari si alte cateva solutii pilot, aflate in testare la sediul clientului.

Ce tip de companii sunt cele la care ati implementat solutia: domeniu de activitate, numar de angajati, numar de utilizatori pentru care s-a introdus solutia VDI, departementul/tele unde s-a introdus solutia, solutia implementata etc. Ne puteti vorbi despre un caz anume, fara sa dati detalii despre identitatea clientului, intrucat stim ca exista limitari legate de confidentialitate.

CRESCENDO: Un exemplu de companie care a adoptat o solutie de tip VDI este venit din sectorul public. Solutia propusa de Crescendo, si declarata castigatoare, a avut la baza tehnologia de virtualizare Vmware View si terminalele VDI marca ClearCube – care ofera conectivitate prin fibra. Solutia implementata reuseste sa rezolve doua dintre principalele provocari ale organizatiei, si anume securitatea informatiei si standardizarea parcului de desktop-uri.

Care sunt companiile/institutiile/domeniile tinta pentru solutiile VDI? in ce tip de activitate se potriveste tehnologia de virtualizare?

CRESCENDO: Din punct de vedere al dimensiunii unei companii, virtualizarea de statii de lucru devine rentabila pentru organizatiile mijlocii , mari si foarte mari sau pentru companiile care au angajati dispersati teritorial si pentru care este dificil de asigurat suport/ mentenanta de la distanta. In aceasta categorie, putem include sectorul public, companiile care au o componenta atat de productie cat si de distributie, sectorul financiar – bancar, call center-ele si nu numai. Un alt mod de segmentare a pietei, este dat de strategia financiara a companiei, mai exact repartitia costurilor de exploatare versus investitii. Spre exemplu, pentru organizatiile care au costuri de exploatare / operationale ale infrastructurii IT&C ridicate si care se confrunta cu o presiune majora in sensul scaderii lor, implementarea unei solutii VDI devine o solutie viabila.

Cum percepeti interesul companiilor din Romania pentru VDI?

CRESCENDO: La fel ca orice solutie care aduce o noua abordare a modului in care este “consumat” IT-ul, solutiile tip VDI starnesc interesul / curiozitatea companiilor prin posibilitatile noi pe care le aduc. Este prematur sa vorbim despre o maturizare a acestei piete, insa cu siguranta ne aflatam in stadiul de intelegere/ tatonare a acestor tip de solutii. Poate, cea mai elocventa dovada sunt cele 6 solutii pilot de VDI ( bazate atat pe tehnologii Citrix cat si VMware) implementate in organizatii tip enterprise.

Care sunt principalele beneficii ale VDI?

CRESCENDO: Prin adoptarea unui model de infrastructura tip VDI, organizatiile obtin o serie de beneficii, aproape imposibil de realizat intr-un mediu clasic, precum:

  • Centralizarea si standardizarea parcului de desktop-uri si a aplicatiilor rulate
  • Cresterea securitatii informatiilor
  • Effort help-desk redus, dat de automatizarea infrastructurii si implicit cresterea satisfactiei si a productivitatii utilizatorilor interni
  • Integrarea/ Acomodarea rapida de noi utilizatori
  • Nu in ultimul rand, extindere/ deployment rapid al noilor aplicatii
Multi furnizori vorbesc de reduceri de costuri odata cu trecerea la VDI, insa o serie de specialisti accentueaza faptul ca in virtualizarea desktop nu se pune problema de reduceri de costuri, cel putin pe termen scurt si mediu. Unde va situati in problema reducerilor de costuri la virtualizarea desktop, in conditiile in care piata romaneasca este una foarte sensibila la costuri?

CRESCENDO: Orice investitie, mai ales in solutii IT&C, are o componenta de CAPEX (capital expenditures) – costul investitiei realizate – si una, la fel de importanta, de OPEX ( operational expenditures) –costurile de exploatare / mentenanta ale solutiei. Asadar, atunci cand se analizeaza rentabilitatea investitiei intr-o solute VDI versus o solutie clasica, trebuie avute in vedere ambele aspecte.

Iata de ce: din punct de vedere CAPEX investitia intr-o infrastructura de tip VDI este substantial mai mare decat o simpla achizitie de statii de lucru, pentru ca presupune crearea unei infrastructuri IT&C solida, adaptata business-ului. Din punct de vedere OPEX, lucrurile se schimba dramatic – consturile si efortul de administrare, mentenanta si suport scade substantial,iar reinnoirea permenenta parcului de calculatare nu mai este necesara.

Situatia difera mult, functie de specificul companiei si nevoilor sale de business. De aceea, pentru obtinerea unei imagini corecte, punem la dispozitia clientilor cunostintele si experienta noastra, impreuna cu instrumente / tool-uri specifice pentru calculul ROI -dedicate solutiilor VDI, astfel incat clientii sa poate analiza de la cati utilizatori in sus investitia devine rentabila pentru organizatia lor.

Fara Comentarii

Posteaza un comentariu