Criza, Reducerile de Costuri si Solutiile de Business - Crescendo
17305
post-template-default,single,single-post,postid-17305,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Criza, Reducerile de Costuri si Solutiile de Business

Criza, Reducerile de Costuri si Solutiile de Business

Traim vremuri cu totul si cu totul speciale. Cel mai folosit cuvant in ultimele 6 luni este – CRIZA. Indiferent de domeniul de business, criza isi face simtita prezenta prin actiuni directe si, in cele mai frecvente situatii, prin actiuni indirecte. Consultantii de business sunt presati sa isi adapteze strategiile, promovate pana acum in conditii de crestere economica, la conditii asemanatoare cu recesiunea anilor 30.

Managementul este pus in fata unor situatii limita. Pentru aceste situatii limita, identificarea de solutii este un proces anevoios, ce nu se incadreaza in urgenta momentului, iar, odata identificate, solutiile se dovedesc greu de implementat. Companiile sunt fortate sa-si desfasoare activitatea intr-un mediu nou, in care profiturile scad simtitor si unde bugetele pentru investitii dispar de la o zi la alta. Este mediul in care daca nu iei cele mai bune decizii nu poti sa ramai in business.

Conform studiilor de specialitate, pentru anul 2009, foarte multe companii au redus bugetele pentru IT cu pana la 40%.

Se reduc bugetele pentru mentenanta, dezvoltari, integrari de noi functionalitati, bugetele pentru implementarea de noi solutii de suport al activitatilor de business. Se vorbeste chiar de un fenomen de pregatire pentru a “HIBERNARE” al companiilor, al caror management a decis, apriori, sa reduca toate costurile provenite din zona de IT si solutii de business.

A face management performant in situatii de criza, renuntand tocmai la instrumentele de fundamentare si suport al deciziei manageriale nu este tocmai o strategie de recomandat in aceasta perioada. Adevaratul aliat al unui manager, in timpuri de criza, este reprezentat de solutiile pentru suport managerial. Managerii trebuie sa redescopere adevaratele atribute ale sistemelor ERP – planificarea resurselor si management al tuturor proceselor de business. Vremurile in care sistemul ERP era considerat un instrument de rezolvare al problemelor din zona de operational trebuie sa fie uitate.

Managerii trebuie sa redescopere principiile care i-au motivat sa investeasca sute de mii de euro in aplicatiile ERP – control al proceselor de business si obtinerea de informatii necesare prcesului decizional. Si mai trebuie sa isi mai aminteasca ceva – in momentul in care au luat decizia de a implementa un sistem ERP se aflau tot intr-o situatie de criza, chiar daca aceasta era marcata de necesitatea de a face fata strategiei de extindere a business-ului.

Traim vremuri in care o decizie luata pe baza unor informatii gresite poate produce adevarate dezastre.

A aproviziona mai mult decat cere piata, a nu reusi sa-ti controlezi costurile de productie sau distributie, a nu avea access la informatii de marketing, sunt activitati al caror procentaj de prezenta, in viata unei companii, trebuie redus pana la 100%. Fundamentarea deciziei nu mai poate fi lasata in seama unei persoane “pricepute” in relizarea unor simple rapoarte cu informatii din contabilitate si gestiune este vremea strategiilor bazate pe previziuni si analize de tip WHAT IF?

Fundamentarea deciziei folosind tablouri de bord, ce conecteaza datele din sistemele ERP cu cele din sistemele de CRM, SFA, Warehouse Management, Marketing, reprezinta cheia succesului unui management eficient.

Cum vor reusi managerii sa faca fata crizei fara investitii in aplicatii de tip Business Intelligence?

Avantajele acestor aplicatii sunt unanim recunoscute: costuri de achizitie reduse  –  in comparatie cu cele ale sistemelor ERP –  timp scurt de implementare, rezultate remarcabile in zona de suport managerial. Aplicatia de Business Intelligence nu face doar rapoarte, asa cum auzim de foarte multe ori din partea celor neinformati. Aplicatiile de Business Intelligence sunt concepute pentru management strategic. Analize de tip previziune, managementul vanzarilor, managementul costurilor, indicatori de performanta sunt instrumente implicite ale aplicatiilor de tip BI, instrumente absolut necesare mangerilor in organizarea si controlul businessului in situatii de criza.

Revin, atunci, cu intrebarea: cum vor reusi managerii sa faca fata crizei eliminand bugetele pentru aplicatii de tip BI?

Strategiile de urmat in acesta perioada ar trebui sa se bazeze pe optimizarea resurselor companiei, pe organizarea informatiilor in scopul clar de creare a unui suport decizional de incredere si nu in ultimul rand pe implementarea de solutii de bussiness practice pentru zona de activitate specifica companiei.

Managerii care vor fructifica avantajele oferite de aceste sisteme, intelegand ca sistemele ERP nu sunt simple aplicatii de contabilitate si gestiune iar aplicatiile de tip BI nu emit doar rapoarte operationale, vor fi cei, din statistica de peste cativa ani, care au supravietuit acestei crize.

Despre Filip Zgubea, Sales Manager, ERM Business Unit, CRESCENDO

Filip Zgubea are o experienta de peste14 ani in consultanta de solutii de business.

Club IT&C

Fara Comentarii

Posteaza un comentariu