Marius Tulea recomanda: Outsourcing-ul, solutie de eficientizare si aliniere a IT-ului la obiectivele strategice ale organizatiei - Crescendo
17266
post-template-default,single,single-post,postid-17266,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Marius Tulea recomanda: Outsourcing-ul, solutie de eficientizare si aliniere a IT-ului la obiectivele strategice ale organizatiei

Marius Tulea recomanda: Outsourcing-ul, solutie de eficientizare si aliniere a IT-ului la obiectivele strategice ale organizatiei

In conditiile in care toate companiile umbla la costuri, departamentele IT nu sunt iertate. In acest context outsourcing-ul a devenit o solutie de eficientizare a departamentului IT fara a umbla la calitatea suportului IT. Marius Tulea, directorul general al Crescendo, vorbeste despre avantajele outsourcing-ului, dar si despre planurile companiei in aceasta directie.

Club IT&C: In aceasta perioada toata lumea vorbeste despre outsourcing ca o solutie de eficientizare a activitatii si de reducere a costurilor. Ce ofera Crescendo in acest sens?

Marius Tulea: Outsourcing-ul nu este o noutate in portofoliul nostru de servicii. Ne-am pozitionat in piata ca integrator specializat, Casa de solutii IT&C, deci pe langa serviciile de baza, traditionale, pe care le oferim (care acopera partea de preimplementare, implementare si suport) era normal sa ne largim paleta serviciilor in directia degrevarii clientilor de administrarea (partiala sau totala) a serviciilor IT&C. Contracte in desfasurare avem inca de acum cativa ani.

Criza economica nu a facut altceva decat sa scoata mai in fata acest serviciu, comparativ cu celelalte, tocmai pentru ca este cel mai bine adaptat la perioada dificila pe care o traversam. De ce? Pentru ca majoritatea clientilor se uita la proiectele mari cu oarecare strangere de inima. Sunt putini care se mai „hazardeaza” acum sa dea drumul la proiecte foarte mari. Acesta este motivul pentru care outsourcing-ul a devenit mai promovat si mai vizibil decat pana acum, in portofoliul nostru si al mai multor jucatori din piata.

Club IT&C: In Romania, piata de outsourcing este undeva la sub 10 la suta din potential. De ce atat de putin si caror segmente de piata se adreseaza.

Marius Tulea: Cred ca procentul serviciilor de outsourcing in totalul pietei de servicii IT este oarecum proportional cu gradul de maturitate al pietei. Cu cat o piata este mai matura si mai asezata, cu atat acest procent este mai mare. Este suficient sa ne uitam la gradul ocupat in tarile vestice sau in SUA, iar aceasta diferenta nu face decat sa confirme ca piata de IT autohtona nu este inca matura. Intotdeauna noua generatie arde etape. In Europa de Vest si in SUA au existat si vor mai exista cicluri. Se outsourceeaza se insourceaza si tot asa. Piata din Europa centrala si de Est a fost mai vizibila din perspectiva furnizorilor de outsourcing, fiind mai putin deschisa, din cauza gradului de maturizare a pietei, spre pozitia de consumator al acestor servicii. In timp insa, datorita globalizarii, aparitiei tot mai multor firme straine, multinationale, acest trend a aparut si la noi pe piata.

Criza o vedem ca pe o oportunitate pentru clienti, sa analizeze beneficiile si riscurile si sa ia decizii, eventual bazate pe experienta altora. Statisticile arata ca, exista in tarile cu o piata IT dezvoltata, o componenta importanta de outsourcing, care nu s-ar fi mentinut la un asemenea nivel daca serviciile furnizate nu erau eficiente pe termen lung. In acest context, companiile din Romania,si ma refer aici la clientii medii – mari, vor fi determinate sa se uite la costuri si sa ia masuri in asa fel incat sa asigure nivelul asteptat de servicii la costuri controlabile. Pentru ca ideea de costuri mici nu este ceva la care sa te raportezi cand vine vorba de acelasi nivel de servicii.

Club IT&C: Pana la ce segment de firme ajungeti cu serviciile de outsourcing si ce pot primi acestea de la Crescendo?

Marius Tulea: Din punct de vedere al dimensiunii companiei, serviciul de outsourcing poate fi scalat in sensul in care, daca vorbim de companii mari, el trebuie tratat si discutat ca o solutie in sine. Mai exact, inainte de toate se analizeaza starea clientului, asteptarile din punct de vedere al disponibilitatii serviciilor etc. Se face un fel de studiu de fezabilitate prin care, in primul rand, managementul companiei ia o decizie daca este sau nu fezabil acest proiect. Daca proiectul trece de aprobarea managementului, se creioneaza o solutie, se stabileste cum se va lua in exploatare si mentenanta ce exista deja etc. Toate acestea se fac pe baza unui proiect foarte bine intocmit pentru a se da un control permanent clientului. Aceasta ar fi, in mare, abordarea unei companii medii-mari unde vorbim de un IT relativ complex si unde, plecand de la niste functiuni de baza, se poate creiona o solutie adaptata specificului clientului.
Pe masura ce ne adresam pietei de intreprinderi mijlocii-mici, lucrurile trebuiesc aduse mai aproape de regimul standardizat. La un anumit numar de posturi de lucru si anumite tipologii de sisteme, pentru a se prelua in outsurcing, sistemul IT se standardizeaza intr-o anumita directie.

Insa, din punct de vedere al complexitatii sistemelor operationale la client, nu cred ca exista o diferenta foarte mare intre un end user angajat la o companie cu 50-100 de oameni fata de unul angajat la o companie cu 500-1.000 angajati. Daca dam la o parte aplicatiile backoffice (ERP, CRM), care sunt mult mai complexe intr-o organizatie mare, partea de e-mail, utilizare a internetului, partea colaborativa ramane la fel de complexa in fiecare organizatie. Iar ca sa poti gestiona o astfel de situatie, trebuie sa ai retete si standardizari.

In concluzie, diferenta intre o companie mare si mica sta in gradul de standardizare. Cu cat este mai mica, cu atat trebuie sa se alinieze la niste standarde in sensul de a le prelua.

In ceea ce priveste tipologia de servicii oferite, cele mai la indemana si cele de la care pleaca in general clientii, sunt cele care sunt mai putin critice (help desk, suport IT intern). Se trece la sistemele critice (serverele care tin aplicatiile de core business) doar dupa ce acumuleaza experinta si dupa ce compania s-a convins ca riscurile pe care si le asuma sunt mult mai mici fata de beneficiile pe care le are. Zona de aplicatii colaborative a devenit si ea critica pentru organizatii. Vorbim aici de serviciile de e-mail, videoconferinte etc. In aceasta zona vedem o piata unde clientii sunt interesati sa isi minimizeze costurile prin standardizare.

Club IT&C: De ce outsourcing? Care sunt avantajele acestui serviciu?

Marius Tulea: In primul rand, argumentele in favoarea trecerii la outsourcing a companiei trebuiesc discutate in cadrul firmei cu top managementul impreuna cu managerul de IT. Optiunea spre outsourcing este una strategica, care trebuie sa apartina intregului staff de conducere. Aceasta deoarece, prin trecerea la outsurcing ai posibilitatea de a gestiona mai usor alinierea sistemului IT la obiectivele companiei. Astfel, compania se poate concentra mai bine pe core business. De asemenea, responsabilul IT din cadrul companiei se va concentra pe atingerea obiectivelor de business ale companiei si nu pe atingerea unor obiective ce tin in principal de IT. Prin outsourcing, managementul IT este eliberat de rutina zilnica si se poate concentra pe partea strategica. Un alt avantaj este controlabilitatea costurilor – la nivelul de servicii stabilit cu furnizorul ma costa atat cat am agreat prin contract. Daca aceste servicii sunt la intern si din echipa pleaca un om, in permanenta voi avea costuri cu cautarea si instruirea personalului. Acest lucru este o provocare, un cost necontrolat pe care, daca vreau sa il tin la intern, trebuie sa mi-l asum. Daca-l transfer spre un furnizor de outsurcing este problema lui. Nu in ultimul rand, un alt avantaj al outsourcingului este flexibilitatea pe care mi-o da mie din punct de vedere al busienss-ului pentru ca intr-o varinta avansata a outsurcingului pot sa imi ajustez foarte bine cheltuielile cu ce imi impune situatia pietei.

Club IT&C: Cum vedeti evolutia pietei de outsourcing in urmatorul an si a companiei?

Marius Tulea: Nu cred ca va exista o revenire foarte rapida; s-a creat aceasta psihoza generala in sensul ca fiecare asteapta sa vada ce fac ceilalti, in ce sens se misca lucrurile. Asta inseamna ca foarte multe proiecte in viitorul apropiat nu vom vedea. Exista o speranta in sectorul public, dar care are un anumit specific si va continua sa il aiba. Cum insa viata merge inainte, organizatiile din mediul privat vor fi obligate sa functioneze bazandu-se atat pe sisteme vechi cat si pe sisteme noi, chiar daca mai putine insa mai integrate ce cele vechi. E posibil ca achizitia unor parti din sistemele noi sa se realizeze sub forma de servicii.

Interviu publicat in Club IT&C
Fara Comentarii

Posteaza un comentariu