Tulea, Crescendo: Am fi dus-o mai rau daca eram dependenti de contractele cu statul - Crescendo
17232
post-template-default,single,single-post,postid-17232,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Tulea, Crescendo: Am fi dus-o mai rau daca eram dependenti de contractele cu statul

Tulea, Crescendo: Am fi dus-o mai rau daca eram dependenti de contractele cu statul

Companiile sunt reticente in a demara proiecte de anvergura si prefera sa se axeze pe achizitia de echipamente si servicii care sa le optimizeze mai bine pe cele incepute, a declarat pentru ZF Marius Tulea, directorul general al furnizorului de servicii, solutii si aplicatii IT Crescendo, cu afaceri de 18,4 milioane de euro anul trecut.

“Pe masura ce criza s-a adancit, clientii nu au mai investit in proiecte importante, ci au preferat sa se descurce cu cele actuale si sa le intretina pe acestea. Tendinta se mentine”, spune Tulea, 43 de ani, care este director general al CRESCENDO de 11 ani. Compania a inregistrat anul trecut o scadere a cifrei de afaceri in euro de 6%, de la 19,6 milioane de euro in 2008 la 18,4 milioane de euro anul trecut, dar o crestere in lei la 78 de milioane de lei de la 72 de milioane de lei. Tulea a explicat ca aceasta crestere s-a datorat faptului ca au existat mai multe proiecte cu o pondere mare de servicii. De asemenea, compania a inregistrat anul trecut o crestere a profitului la 1,8 milioane de euro de la 1,3 milioane de euro cu un an inainte.

CRESCENDO ofera servicii precum management de proiect sau externalizare IT, dar si aplicatii de management al resurselor intreprinderii (ERP) si al relatiilor cu clientii (CRM). In ceea ce priveste contractele cu statul, Tulea sustine ca acestea reprezinta mai putin de 5% din afacerile companiei. “Nici in anii nostri buni contractele cu statul nu au depasit 15%. Daca am fi fost axati pe relatia cu statul, am fi dus-o mai greu”, a spus el. Potrivit sefului CRESCENDO, in acest moment sunt foarte putine contracte in mediul public si nu se fac investitii in proiecte importante. El a spus ca in primul semestru afacerile companiei au fost in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, fara a da mai multe detalii.

Compania are in prezent 93 de angajati si intentioneaza sa mai angajeze maximum cinci persoane. “Vrem sa angajam in domeniul comercial. Ne intereseaza persoane care sunt capabile sa promoveze produsele noastre”, a spus Tulea. El a adaugat ca in principal compania nu are in plan angajari masive, ci sa se organizeze actuala structura. “Incercam sa ne axam pe relatia cu clientii. Ne concentram in a-i ajuta sa-si optimizeze mai bine costurile. Asta e tendinta”, spune Tulea.

In ceea ce priveste piata locala de soft si servicii, Tulea a declarat ca anul acesta este mai dificil decat anul trecut si ca revenirea depinde foarte mult de ultimul trimestru al anului. Piata locala de software si servicii IT a fost anul trecut estimata la 550 de milioane de euro. Seful Crescendo a adaugat ca iesirea din criza va avea loc cel mai probabil in toamna anului viitor.

Principalii competitori pe piata locala a CRESCENDO sunt S&T Romania, cu afaceri anul trecut de 48 milioane de euro anul trecut, IBM sau HP. Cele doua din urma aproape ca si-au dublat anul trecut profitul net pentru operatiunile desfasurate in Romania, arata datele depuse de companii la Registrul Comertului. HP si-a marit castigul net cu 71%, la nivelul record de 9,3 mil. euro, in timp ce IBM si-a conservat veniturile, dar a avut un profit net de 8,8 mil. euro, mai mare cu 120%.

Articol publicat in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 21.09.2010

 

Fara Comentarii

Posteaza un comentariu